Uutisia Euroopasta: Pelastaja nimeltään Duster
20.5.2021
Dacia on vuodesta 2013 alkaen ollut kansainvälisessä yhteistyössä kolmen organisaation kanssa, jotka tekevät pelastustyötä Slovenian, Kroatian ja Serbian vuoristoissa. Näiden vapaaehtoisten pelastustyöntekijöiden käyttöön toimitetaan vuosittain kolme Dacia Dusteria kuljettamaan muun muassa välineistöä, pelastuskoiria sekä pelastettuja ihmisiä hankalissa, vaikeakulkuisissa olosuhteissa. Alla kerromme tästä toiminnasta ja siitä, miten Dusterit tässä työssä palvelevat.
”Olemme ajaneet Dustereilla jo kahdeksan vuoden ajan ja yhteensä meillä on niitä nyt parikymmentä. Ne ovat todella käytännöllisiä, kun niillä voi ajella niin kaupungissa kuin metsäteilläkin.”
Darko, kroatialainen pelastustyöntekijä, joka on toiminut näissä tehtävissä jo 25 vuotta
Ensivastetiimin Duster Kroatiassa.
Dacia – Vuoristopelastajien tärkeä yhteistyökumppani
Vapaaehtoisten pelastustyöntekijöiden käytössä olevissa autoissa on teippaukset, joissa lukee: ”Dacia, pelastustyöntekijöiden ylpeä yhteistyökumppani”. Dustereita käytetään pelastustöissä ensivasteautoina – Niillä lähdetään paikan päälle hankaliin paikkoihin ensimmäisenä.
Tämä ensimmäinen paikalle saapuva tiimi koostuu yleensä kolmesta pelastajasta, ja heidän mukanaan kulkee tarvikkeita ja usein myös pelastuskoiria. Nelivetoinen, korkealla maavaralla varustettu ja sujuvatoiminen Dacia Duster on näissä tilanteissa ja olosuhteissa ihanteellinen auto, sillä monesti tiimin täytyy päästä perille vaikeakulkuisiin paikkoihin, esimerkiksi metsäteitä pitkin.
Dacia Dusterit ja pelastajat ovat aina valmiudessa
Slovenian, Kroatian ja Serbian vuoristoissa käy paljon vierailijoita etenkin kesäaikaan. Niin paikalliset kuin turistitkin saapuvat luonnon helmaan ja upeisiin maisemiin viettämään vapaa-aikaansa ja lataamaan akkujaan. Vapaaehtoiset pelastustyöntekijät, jotka ovat vuorilla retkeilemisen, vuorikiipeilyn ja luolien tutkimisen asiantuntijoita, ovat valmiudessa ympäri vuoden – Kuten myös heidän käytössään olevat Dacia Dusterit.
Sloveniassa niin vuoristoissa retkeily kuin vuorikiipeilykin ovat suosittuja harrastuksia. Vuonna 2020 pelastustyöntekijät, joita on yhteensä 430 vapaaehtoista, saivat 485 hälytystä, joista kolmasosassa oli kyse kadonneista, eksyneistä tai jonnekin jumiin jääneistä ihmisistä.
Serbiassa vapaaehtoistyöntekijöitä on vuoristopelastuksessa puolestaan viitisensataa, heistä puolet reserviläisiä, ja pelastustehtäviä on vuosittain noin 1 500 kappaletta. Suurin osa tehtävistä liittyy laskettelurinteissä loukkaantuneiden auttamiseen.
Serbiassa Dacia Dusterit ovat olleet käytössä päivittäin jo kahdeksan vuoden ajan. Niillä vedetään peräkärryjä, jotka ovat täynnä pelastusvälineistöä ja kuljetetaan pelastajia ja pelastuskoiria maan etäisiimpiinkin kolkkiin. Kahdeksan vuoden aikana on päästy perille joka paikkaan, ongelmitta. Vuonna 2014, kun Serbiassa kärsittiin pahoista tulvista, Dusterit kuljettivat pelastajia tulva-alueella niin sateessa, mudassa, lumessa kuin myrskyjenkin keskellä.
Kroatian vuoristoissa vaeltaa vuosittain tuhansia ihmisiä: vaelluspäiviä lasketaan kertyvän koko maassa noin 600 000 kappaletta vuodessa. Vapaaehtoisia pelastustyöntekijöitä on Kroatiassa 700, ja pelastustehtäviä kertyy joka vuosi suurin piirtein 7 000. Luonnonkatastrofit (tulvat, maanjäristykset, myrskyt ja lumivyöryt) aiheuttavat näistä tehtävistä 15 prosenttia, eli lähes kuudesosan.
Joulukuun lopulla 2020 raju maanjäristys tuhosi kroatialaisen Petrinjan kaupungin käytännössä kokonaan. Kuvan vapaaehtoiset kroatialaiset pelastustyöntekijät saapuivat Dusterillaan paikalle ensimmäisinä. Nopean toiminnan ansiosta he onnistuivat pelastamaan naisen, joka oli hautautunut raunioihin.
Ensivasteautona toimiva Dacia Duster kroatialaisessa Petrinjassa, vain 45 minuuttia maanjäristyksen jälkeen.
”Dusterilla pääsemme nopeasti onnettomuuspaikoille antamaan ensiapua.”
Darko, kroatialainen pelastustyöntekijä, joka on toiminut näissä tehtävissä jo 25 vuotta
Dacia tarjoaa sponsoriautot vapaaehtoistyöntekijöille ensimmäiseksi vuodeksi, ja sen jälkeen he yleensä ostavat ne omaan käyttöönsä, koska ne soveltuvat pelastustoimintaan niin hyvin, luotettavuutensa ja käytännöllisyytensä ansiosta. Jokainen auto jää siis mukaan pelastustoimintaan vuosien ajaksi, ja kussakin maassa on tänä päivänä jo lähes parikymmentä Dusteria. Dacia Dusterin mainiot maasto-ominaisuudet ja erinomainen etenemiskyky hankalammissakin olosuhteissa pääsevät siis koetukselle ja auttavat näitä pelastustyöntekijöitä pelastamaan ihmishenkiä Euroopan vuoristoissa.